Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus ja Eesti Ajaloomuuseum korraldavad ühiskonverentsi “Tantsiv keha. Moderntants aja pööristes”

Pildi keskel on tantsija, kes painutab end püsti seistes selja taha. Pildile on kirjutatud ka konverentsi pealkiri ja aeg, samuti on lisatud Ajaloomuuseumi, ETUKÜ ja Kultuurkapitali logo.

Eesti Ajaloomuuseumi ja Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse rahvusvaheline ühiskonverents “Tantsiv keha. Moderntants aja pööristes” toimub 10. ja 11. oktoobril 2024 teatri- ja muusikamuuseumi Peeter Süda nimelises saalis (Müürivahe 12). Rahvusvaheline konverents vaatleb eelmise sajandi alguse Eesti kultuurielu läbi tantsu prisma.

Moderntantsust, mida toona nimetati plastiliseks või vabaks tantsuks, kujunes eelmise sajandi alguses üks modernsuse sümbol ja tantsijate kehaline ekspressiivsus ei jätnud publikut külmaks. Rahvusvahelise konverentsi põhiosa vaatleb tantsukunsti seoseid teiste kunstivaldkondadega ning analüüsib Eesti tantsijate loomingut. Ettekannetes tuleb juttu tantsukunstnikest, kelle loomingule tuginevad praegused saavutused selles valdkonnas. Konverentsi viimases osas heidetakse pilk 1990. aastatele, mil moderntantsuga oli pärast iseseisvuse taastamist taas võimalik tegeleda, ja küsitakse, mille poolest erines moderntantsu teine tulemine esimesest.

Konverentsi peaesineja on Ameerika Ühendriikide tantsu-uurija Karl Toepfer. Pilgu moderntantsu suhetele teiste kunstivaldkondadega heidavad Sille Kapper-Tiisler, Liis Kolle, Kai Stahl (Soome) ja Meeta Vardja. Eesti tantsijate loomingut siin- ja sealpool piire käsitlevad Anne-Liis Maripuu, Riikka Korppi-Tommola (Soome) ja Valda Vidzemniece (Läti). 1990. aastatel toimunut analüüsivad Heili Einasto, Evelin Lagle-Nõmm ja Kai Valtna.

Konverentsi töökeeleks on eesti ja inglise keel.

Sissepääs on tasuta, vajalik on eelregistreerimine.

Konverentsi toetab Eesti Kultuurkapital.

Rohkem infot ja ajakava leiab Eesti Ajaloomuuseumi kodulehelt.