Konverents “Eesti teatriharidus: teerajajatest nüüdisaegse lavastajaõppeni”

Laupäeval, 28. novembril 2020 kell 10.00 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia black box’is (Tatari 13)

Panso nädala raames. Vaata kogu nädala kava siit.

  1. aasta märgib sajandi möödumist mitmest Eesti teatriharidusele olulisest verstapostist. Täitub sada aastat nii Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri asutaja Voldemar Panso sünnist kui ka Paul Sepa teatristuudio loomisest 1920. aastal ehk süstemaatilise teatrihariduse algusest Eestis.

Konverentsil mõtestatakse teatrihariduse arengut nii mineviku kui ka tuleviku perspektiivis ning käsitletakse päevakorralisi küsimusi lavastajaharidusest Eestis.

Konverentsikava hõlmab ettekandeid, videosõnavõtte, dialooge ja aruteluringe. Päeva esimeses pooles pakutakse tagasivaadet teatrihariduse algusaastatele ning Voldemar Pansole kui pioneerile lavastajaõpetuse vallas. Esinevad nii teatriuurijad kui ka Panso õpilased ja kolleegid. Jagamist väärivad Panso kaasaegsete Rimma Kretšetova ja Lea Tormise mälestused.

Konverentsi teine pool keskendub nüüdisaegse lavastajahariduse võimalustele. Kuivõrd Eesti teater on kujunenud suuresti kahe, vene ja saksa traditsiooni mõjuväljas, kõnelevad video vahendusel teatriprofessionaalid kummastki riigist. Laiemas lavastajatöö ja -hariduse teemalises vestlusringis saavad teemaarenduseks ja ideekorjeks kokku eri põlvkondade lavastajad.

Täpne ajakava letav siit – konverentsi kava.

Palume end konverentsile registreerida siin.

Osavõtt on tasuta.

Konverentsi otseülekanne on vaadatav ERRi kultuuriportaalis.

Korraldavad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikool ja Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus.

Lisainfo:

– Annemari Parmakson, EMTA lavakunstikooli projektijuht ja raamatukogu spetsialist

annemari@lavakas.ee, tel 6272 864

– Madli Pesti, EMTA lavakunstikooli teadur ja doktoriõppe koordinaator

madli.pesti@gmail.com

Konverentsi toetab Eesti Kultuurkapital.