Hea Teatri Auhinna laureaat on näitleja Aarne Soro

Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse Hea Teatri Auhinna seekordne laureaat on Ugala teatri näitleja Aarne Soro. Auhind anti üle 11. märtsil lavastuse „Surmkindlad asjad siin elus“ külalisetendusel Tartus Sadamateatris. Auhinnaks on alati olnud ühe eesti kunstniku teos, sel aastal kingiti laureaadile Kadri Toomi graafiline leht.

ETUKÜ hindab Aarne Sorot kui isikupärast ja peene absurditajuga näitlejat, kes oskab traagilist ja humoorikat üllatavalt ja veenvalt kokku sulatada, on alati täpne, stiilne, rutiinivaba ja aus.

Aarne Soro on Ugala teatri näitleja 1996. aastast. Soro rollide galeriis on nimiosa “Saabastega kassis”, Camille (Zola / Razumovskaja “Therese Raquin”), Anton (Tammsaare “Kärbes”), Kiir (Lutsu “Kevade”), Lible (Lutsu “Suvi”), Jüri Kõll (Suumani “Linnapea”), doktor Tomas Stockmann (Ibseni / Noormetsa “Stockmannid”), Klaasimeister (Traadi “Läbi klaasi”), erinevad rollid Aardami “Mee hinnas”, Vello-Viljar (Luubi “Tuvi”), Juhan Liiv (Vadi “Kus sa oled, Juhan Liiv?”), Guildenstern (Stoppardi “Rosencrantz ja Guildenstern on surnud”), Madjak ja Juhan (Lutsu “Soo”), erinevad rollid Vadi “Furby tagasitulekus”, doktor Wangel (Ibseni “Naine merelt”), Mark (Bovelli “Surmkindlad asjad siin elus”) jpt, kokku üle 100 rolli.

Hea Teatri Auhinda (HTA) on Eesti Teatrikriitikute Ühendus välja andnud 2002. aastast, 2012. aastast jätkab traditsiooni Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus. Auhind antakse loominguliste saavutuste eest, mida ühendus peab tähelepanuväärseks eesti teatripildis, vastavas loominguvaldkonnas või konkreetses loomeloos. HTA ei märgista ilmtingimata viimase hooaja tipplavastust või -rolli, vaid tunnustab teatritegijat või -kollektiivi, kelle loomingulised põhimõtted ja saavutused kõnelevad tõsisest suhtumisest teatrikunsti pikema aja vältel.

Varasemad HTA laureaadid on Guido Kangur (2002), Andres Noormets (2003), Aleksander Eelmaa (2004), Marika Vaarik (2005), Aare Toikka (2006), Võru Teatriateljee (2007), Priit Raud (2008), Katariina Lauk (2009), Raimo Pass (2010), Piret Rauk (2011), Anne Türnpu (2012), Ingomar Vihmar (2013), Lauri Lagle (2014), Ardo Ran Varres (2015), Juhan Ulfsak (2016), Helle Laas (2017).

Foto: Mari Nurk